Teisingas matcha laikymas yra labai svarbus, norint išsaugoti jos kokybę ir skonį. Matcha yra jautri oro, šviesos ir drėgmės poveikiui, todėl netinkamas laikymas gali greitai pakenkti jos savybėms. Štai keli patarimai ir gudrybės, kaip išlaikyti matcha arbatą šviežią ir skanią ilgą laiką:
Sandarus indelis
Atidarius matcha pakuotę, būtina laikyti ją sandariame indelyje, kad apsaugotumėte nuo oro ir drėgmės. Tai padės išvengti oksidacijos ir išlaikyti arbatos šviežumą. Naudokite metalinius arba stiklinius indelius su hermetišku uždarymu.
Šaldytuvas
Matcha geriausia laikyti šaldytuve, ypač jei planuojate ją naudoti ilgiau nei kelis mėnesius. Šaltis padeda išsaugoti chlorofilo spalvą ir skonio savybes. Tačiau būtina užtikrinti, kad matcha būtų gerai uždaryta, kad nesugertų kitų maisto produktų kvapų. Jei ketinate matcha vartoti per kelias savaites, galite laikyti ją tamsioje, vėsioje vietoje, tačiau šaldytuvas visada yra saugiausias pasirinkimas.
Venkite šviesos ir šilumos
Matcha yra jautri šviesai ir šilumai, todėl laikykite ją tamsioje, vėsioje vietoje, toli nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos šaltinių. Tai padės išsaugoti jos ryškią žalią spalvą ir skonį. Jei neturite galimybės laikyti šaldytuve, užtikrinkite, kad indelis būtų nepermatomas ir sandarus.
Mažų porcijų naudojimas
Norėdami išvengti dažno didelių matcha kiekių atidarinėjimo, laikykite pagrindinį kiekį šaldytuve, o mažesnę dalį perkelkite į mažą indelį kasdieniam naudojimui. Tai padės išlaikyti pagrindinį kiekį šviežią ilgesnį laiką.
Pasistenkite vartoti reguliariai
Matcha geriausia vartoti per 2–3 mėnesius nuo pakuotės atidarymo. Nors ji gali būti tinkama vartoti ir ilgiau, laikui bėgant jos skonis ir aromatas gali silpnėti. Geriausias būdas užtikrinti, kad visada mėgausitės šviežia arbata, yra pirkti mažesnes pakuotes ir dažniau papildyti atsargas.